Гломус тумори

Гломусните тумори са сравнително редки тумори, произлизащи от малки групи клетки, които са разположени в гломите кръвоносни съдове и чиято задача е да следят за концентрацията на кислород в кръвта.

Основнот място, на което се развиват гломусните тумори е по протежение на сънната артерия и ягуларната вена на врата и по техния ход към базата на черепа. В зависиност от това от къде точно произходждат те досят имена като – glomus vagale, glomus caroticum, glomus jugulare и glomus tympanicum. По своята пророда това са много кръвоснабдени тъкани. На врата се усещата като мека подутина, която понякога може да пулсира. Когато са по нагоре към базата на черепа, могат да се проявят с намалено чуване с едното ухо и „чуване на пулса в ухото“, а когато минат през базата на череща може да имаме проблеми с движението на езика и с преглъщането. Тимпаничния вариант на този тумор – glomus tympanicum, често се вижда при преглед на ухото, като червеникава маса зад тимпаничната мемебрана.

Огромната част от гломусните тумори са доброкачествени с много редки изкючения. Въпреки доброкачесвтвения си характер, те има тенденция да нарастват във времето. Рано или късно се налага те да бъдат лекувани. Това са тумори, които са изключително чувствавителни на лъчетерапия и лъчетерапията осигурява пълно излекуване на заболяването. За съжаление, за лъчетерапия, често се забравя в тези случаи. Не само в България, но и в международен план и се отива директна на хирургична резекция. Операция на тези страшно кръвоснабдени тумори не е лесно начинание, често се увреждат черепномозъни нерви, което води до проблеми с говора и преглъщането. Рядно операцията сама по себе си е достатъчна за да контролира заболяването – отново то има тенденция да инфилтрира тъкани, които не могат просто да бъдат премахнати и така или иначе се налага да се облъчи врата и базата на черепа, за да се предотврати по-нататъчна прогресия след частична операция. Нещо, което е можело да се направи на първо място.

Лъчетерапията може да се направи със стандартна фракционирана IMRT или със стереотактична радиохирургия. Това зависи от размера на тумора. И при двата метода резулатите са отлични.

Изключително рядко тези тумори могат да за злокачествени и тогава те могат да метастазират на места далечни от първичното огнище. Отново лъчетерапията има основна роля, тъй като метастазите често са малко на брой и нерядко могат да бъдат облъчени всичките. За метастатичните гломусни тумори имаме и опциите за лечение с лекарства, наречени „соматостинови аналози“, а напоследък все популарно става лечението с радиактивен изотоп на Лютеций свързан със субстанция наречена DOTA, за която имаме рецептори върху гломусните клетки.

Ако има съмнение за злокачествен гломусен тумор, както и да изясняване на неясна първична лезия на врата или при базата на черепа, ПЕТ скенер с Ga68-DOTA може да помогне. Това обаче трябва да бъде обсъдено с лекар с опит в лечението на това заболяване.

Д-р Николай Недев, завеждащ клиниката по лъчетерапия в Аджибадем Сити Клиник Младост

За автора - Д-р Николай Недев:

Д-р Николай Недев е водещ онколог, специалист по радиационна онкология и лъчетерапия. Има широки интереси във областта на модерната лъчетерапия, онкология и стереотактичната радиохирургия. Голяма част от богатия си опит е натрупал в чужбина. Д-р Недев е развил първата програма с модулиране на дозата /IMRT/ в Нова Зеландия, където 14 години оглавява едно от отделенията по радиационна онкология. От 2017 г. отново практикува в България като началник на отделението по лъчетерапия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, Онкологичен център.
 

%d bloggers like this: