Ракови заболявания и ваксини срещу Ковид-19

Напоследък много мои пациенти ме питат дали могат да се имунизират срещу Ковид-19. Отговорът винаги е ДА, не просто може, а го препоръчвам силно на всеки един от тах. На практика няма причина пациент с настоящо или минало онкологично заболяване да не се ваксинира.

Имунната система при пациенти с рак
Като цяло имунната система на пациентите с онкологични заболявания не е много по-различна от тази на здравите. Теоретично ваксините при пациенти на високи дози Дексаметазон (над 4мг на ден – вие знаете, ако сте на него) могат да не са особено ефективни, поради подтиснатата имунна система но не биха били вредни. Пациенти, които са на имунотерапия (Кейтруда, Ниволумаб, Дарвуломаб) би следвало да не се ваксинират с РНК ваксините (тези на Пфайзер и Модерна). При тях имаме доста стимулирана имунна система и реакцията на ваксината е малко непредвидима. Искам да подчертая, че това само теоретични опасения – нямаме истински данни за това как реагира пациентът в такава ситуация. Нищо чудно да няма никакъв проблем.

Често обсъждани теми
Други опасения като алергии, автоимунни заболявания, предстоящо забременяване и подобни не са сериозни. Естествено ако има проблеми в миналото с животозастрашаващи алергични реакции, имунизицята трябва да се направи след кратък антихистаминов курс и при наличие на апаратура за ресусцитация.

Коя ваксина?
Относно това коя ваксина – изглежда РНК ваксините са изключително високоефективни за мен те остават препоръчителните. Векторните ваксини (АстраЗенека и руската Спутник) макар че изглежда да са безопасни, не достигат ефективността на ваксините от ново поколение (Пфайзер и Модерна). При всички случаи обаче – някаква ваксина е по-добре от никаква.

След преболедуван Ковид
Ваксините изглежда да продуцират много повече антитела от естественото заболяване. Ето защо ги препоръчвам дори след преболедуване от Ковид.

Реакции на ваксините
Втората доза на РНК ваксините (Пфайзер и Модерна) понякога предизвикава доста силна реакция. Обикновено повишаване на температурата, главоболие, мускулни болки, обща отпадналост. Всички тези отминават за 12-24 часа и не бива истински да ви притесняват. Няколко Парацетамола или Нурофена поставят нещата по местата им.

Ваксини и образни изследвания
Ако ви предстои някакъв скенер за преценка на онкологично заболяване, предупредете лекарите в рентгенологичното отделение ако сте скоро ваксиниран/а. Ваксините временно променят това как изглеждат лимфните възли, за кратък период от време веднага след ваксинацията и трябва да се има предвид, за да не отдаде погрешно увеличаването им на рака.

%d bloggers like this: