Лъчетерапия при рак на ректума

Ректумът обхваща последните 15 сантиметра на дебелото черво. За разлика от карциномите на останалата част на дебелото черво, при рак на ректума лъчетерапията има много важна роля в радикалното лечение. В днешно време лъчетерапията трябва да бъде дадена предоперативно. Ако се наложи да дадем лъчетерапия след операцията, това означава, че сме изпуснали една много важна възможност в лечението – или от недоглеждане или понякога поради спешност на ситуацията. Изключително редки са случаите на рак на ректума, при който не се налага лъчетерапия.

Каква е ролята на лъчетерапията при рака на ректума? Основно да предотврати локални рецидиви. За разлика от туморите на останалата част на дебелото черво, ракът на ректума често рецидивира много близо до първичното огнище, обикновено в пространството пред сакрума. Тези рецидиви са изключително трудни за лекуване и като цяло много болезнени. Тъй като малък брой пациенти рецидивират само локално без никога да развият метастази, предотвратяването на рецидива всъщност им позволява да живеят по-дълго. Освен предотвратяване на локални рецидиви, предоперативната лъчетерапия обикновено намалява размера на тумора, което прави последващата операция по-лесна. В някои случаи, вместо да се изведе постоянна колостома (анус претер), намаляването на размера на тумора може да позволи двете части на червото да се съединят отново и да се избегне постоянната колостома.

Има два основни типа лъчетерапия, условно наречени „къс курс лъчетерапия“ и „дълъг курс лъчетерапия“ при ректален рак.

Късият курс лъчетерапия се състои от 5 дневни фракции  лъчелечение (около 15 мин. всяка) за една седмица, след което се отива веднага на операция. Ролята на тази лъчетерапия е само да предотврати локалните рецидиви. Обикновено се прави при средно напреднали тумори на ректума, когато операцията не би била проблем и без лъчетерапия. Предимство е краткостта на лечението и това, че страничните ефекти са минимални – ограничени до малко по-бавно заздравяване на оперативните рани. Това, което късият курс лъчетерапия не прави, е да намали размера на тумора. Затова е важно той да се прилага само при неособено напреднали случаи.

Дългият курс лъчетерапия е 5 седмици лъчелечение, всеки ден от понеделник до петък за около 15 минути. Обикновено се дава с химиотерапия (в таблетна форма). Освен че предотвратява локалните рецидиви, този подход позволява тумора да се свие, което улеснява последващата операция. Тя се отлага с 6-8 седмици след завършването на лъчелечението. През това време се постига максимално свиване на тумора. Лъчелечението не убива туморните клетки на място, а уврежда тяхното ДНК. Туморните клетки ще загинат и туморът ще се свие, едва когато клетката започне да се дели, а за процеса на деление е необходима ДНК, която е увредена от лъчетерапията. Понякога ракът може да изчезне напълно след този курс лъчетерапия. Тази редукция на размера на тумора може да доведе до избягване на постоянна колостома. Това обаче не прави операцията излишна – тя си остава най-важният компонент от лечението на рака на ректума.

Какви странични ефекти може да очаквате при лъчелечение на ректален карцином:

  • Обща уморяемост – като цяло пациентите се чувстват по-уморени. Кратък следобеден сън обикновено решава проблема.
  • Диария и ректален дискомфорт – обикновено в последната седмица на лъчелечението. Понякога, ако туморът е причинявал диария, тя може да изчезне с лъчелечението.
  • Парене при уриниране – пикочният мехур често получва малка доза лъчетерапия. Рядко това е истински проблем и ако се окаже такъв, трябва да проверим за инфекция на пикочния мехур
  • Зачервяване на кожата около ануса и обостряне на хемороиди (ако е имало такива)
  • Химиотерапията при дългия курс може също да причини леко гадене, отслабване на имунната система и понякога зачервяване и болки в ходилата и дланите на ръцете.

Като цяло лъчетерапията за рак на ректума се понася много добре и страничните ефекти са лесно поносими.

Д-р Николай Недев, завеждащ клиниката по лъчетерапия в Аджибадем Сити Клиник Младост

За автора - Д-р Николай Недев:

Д-р Николай Недев е водещ онколог, специалист по радиационна онкология и лъчетерапия. Има широки интереси във областта на модерната лъчетерапия, онкология и стереотактичната радиохирургия. Голяма част от богатия си опит е натрупал в чужбина. Д-р Недев е развил първата програма с модулиране на дозата /IMRT/ в Нова Зеландия, където 14 години оглавява едно от отделенията по радиационна онкология. От 2017 г. отново практикува в България като началник на отделението по лъчетерапия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, Онкологичен център.
 

%d bloggers like this: