Грижа за кожата при лечение с Цетуксимаб (Ербитукс)

В радиационната онкология Цетуксимаб обикновено се използва при лечение на тумори на глава и шия в комбинация с лъчетерапия. Той въздейства върху специфични рецептори на раковите клетки, но също така оказва ефект и върху подобни рецептори в кожата и лигавиците. Това води до подобен на акне обрив, който може да е доста тежък. Обривът засяга лицето и горната част на гърдите и гърба; състои се от множество пъпки, някои от които могат да имат гноен връх. Обикновено в първата седмица на лечението имаме само сърбеж на кожата и леко зачервяване, а истинският обрив се появява две до три седмици след започване на терапията.

Описание на проблема

Този обрив е проблем в 80% от пациентите и появата му е знак, че лечението работи. Реакцията не е алергична и не налага прекъсване на терапията. Тя е очаквана и на практика се лекува профилактично.

Грижи за кожата

С първото вливане на лекарството трябва да се  започне следната схема на профилактично лечение:

  1. Сутрин след ставане лицето и горната част на гърдите и гръдния кош да се намажат с обикновен хидратиращ крем от типа на Nivea Soft Cream
  2. Да се избягват стегнати дрехи и излагане на слънце. Ако последното е необходимо, намажете всички открити части на тялото със слънцезащитен лосион. Слънчевата светлина обостря проблема.
  3. Два пъти на ден Доксациклин 100мг през устата (по предписание от лекуващия лекар).
  4. Вечер преди лягане лицето и горната част на тялото трябва да се намажат с лек кортикостероиден крем от типа на Elocom 0,1% (също по лекарско предписание). Не бива да имате притеснения от това, че кремът ще бъде приложен за по-дълго време, отколкото е препоръчано в листовката на препарата.

Ако следвате прилежно тази схема на грижа за кожата, има голям шанс обривите, които са интегрална част от лечението с Цетуксимаб, да бъдат минимизирани като проблем. Лекар ще ви види поне веднъж седмично и ако е необходимо по-сериозно лечение за обривите, такова ще бъде изписано.

Д-р Николай Недев, завеждащ клиниката по лъчетерапия в Аджибадем Сити Клиник Младост

За автора - Д-р Николай Недев:

Д-р Николай Недев е водещ онколог, специалист по радиационна онкология и лъчетерапия. Има широки интереси във областта на модерната лъчетерапия, онкология и стереотактичната радиохирургия. Голяма част от богатия си опит е натрупал в чужбина. Д-р Недев е развил първата програма с модулиране на дозата /IMRT/ в Нова Зеландия, където 14 години оглавява едно от отделенията по радиационна онкология. От 2017 г. отново практикува в България като началник на отделението по лъчетерапия на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, Онкологичен център.
 

%d bloggers like this: